|
Owocnik: kapelusz średnicy 1-3 cm, jednolicie ochrowożółtawy, półkulisty do lekko wypukłego. Skórka w stanie wilgotnym trochę lepka, mazista. Brzeg bez szczątków osłony. Blaszki długo bladobeżowe, często z domieszką odcienia szarego, w końcu stają się rdzawobrązowe, przy trzonie zatokowato wycięte. Trzon żółtawy do bladoochrowego, trochę włókienkowato-kosmkowaty, zwykle bez śladów osłony, dość elastyczny. Zapach i smak zjełczało-mączne. Wysyp nie bardzo ciemny (rdzawobrązowy).
Występowanie: V-IX; na siedliskach trawiastych, pastwiskach, łąkach uprawnych, suchych darniach, rosnąca gromadnie; częsta.
Uwaga: jeden z najpospolitszych grzybów łąkowych, oznaczający się zjełczało-mącznym smakiem.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|