|
[ Polówka czekoladowobrązowa ]
Owocnik: kapelusz średnicy 2-8 cm, czekoladobrązowy do wątrobowobrązowego, higrofaniczny, w stanie suchym tylko brązowawy. Skórka mazista. Brzeg często z bladymi kosmkami osłony. Blaszki szeroko przyrośnięte, za młodu bladobrązowawe. Trzon bladobrązowawy jak drewno, ku podstawie ciemniejszy, podłużnie włókienkowaty, ze skórkowatym pierścieniem. Smak łagodny do gorzkawego. Zarodniki o wymiarach 9,5-14 x 5,5-7 µm.
Występowanie: VI-IX(X); w lasach liściastych i mieszanych, na drogach leśnych, w parkach i ogrodach, częściowo kępkowato; w rozproszeniu.
Uwaga: trudny do pomylenia ze względu na ciemne zabarwienie.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|