|
Owocnik: owocnik wysokości 4-12 mm, bladocieliste do ochrowożółtawych, podobne do koralówki, jednak z okółkowym lub kandelabrowym rozgałęzieniem, ze spłaszczonymi, kubeczkowato wklęsłymi, koronkowatymi końcami. Gałązki gęsto ustawione, wzniesione. Podstawa głąbiasto z sobą "posklejana". Miąższ białawożółtawy, elastyczny, po potarciu brązowiejący. Zapach silny, korzenny. Smak łagodny do gorzkawego, po dłuższym żuciu piekąco ostry.
Występowanie: VII-IX; na martwym drewnie liściastym i iglastym, na pniakach i leżących pniach sosen, topól, wierzb; rzadki.
Wartość: niejadalny
Uwagi: podobny - gałęziak zbity.
Czerwona lista grzybów; status V - narażony na wymarcie
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|