|
[ Szczecinkowiec rdzawy ]
Owocnik: owocniki składają się ze skórkowato cienkich, wachlarzowatych, częściowo pozrastanych i zarazem zbiegających na podłoże kapeluszy (jak u niektórych skórników). Pojedyncze kapelusze mają szerokość 1-6 cm. Górna powierzchnia umbrowobrązowa, z wąskim strefowaniem i jaśniej rdzawobrązowawym brzegiem, matowa, delikatnie filcowata. Dolna strona (z warstwą rodzajną) ciemnobrązowa. Konsystencja skórzasto-łykowata. Wysyp żółtobrązowawy, nieamyloidalny. Zarodniki eliptyczne, gładkie, o wymiarach 4-6 x 2,5-3 µm. Sety z brązowymi ściankami, zaostrzone.
Występowanie: I-XII; na obumarłym drewnie liściastym, przeważnie na pniakach i grubszych pniach dębów i kasztanów jadalnych; częsty. Saprotrof powodujący białą zgniliznę drewna.
Wartość: niejadalny.
Uwaga: nazwa "szczecinkowiec" pochodzi od brązowościennych set, których ostre końce wyrastają z warstwy rodzajnej (lupa). Set takich nie ma u podobnie wyglądajacych skórników.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|