|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 10-30(40) mm, higrofaniczny, wilgotny czerwonobr±zowy, ¿ó³tobr±zowy, suchy br±zowobe¿owy do jasnoochrowego, wypuk³y do rozpostartego, gdy wilgotny to w po³owie promienia kapelusza od brzegu prze¶wituj±co pr±¿kowany, m³ode egzemplarze z bia³awymi w³ókienkami os³ony na brzegu kapelusza; powierzchnia nie lepka. Blaszki m³ode jasne, ochrowe, z wiekiem br±zowoochrowe do czerwonobr±zowych; szerokie, przyro¶niête, gêste. Trzon barwy kapelusza, równogruby; powierzchnia z bia³awymi w³ókienkami, czasami z niewyra¼n± stref± pier¶cieniow±. Mi±¿sz w kapeluszu cienki, zapach grzybowy, rzodkwiowy; smak ³agodny, s³aby.
Wystêpowanie: czêsty; owocniki wyrastaj± gromadnie, w zimowej czê¶ci roku, na resztkach ro¶lin i butwiej±cym drewnie, w lasach i poza nimi.
Warto¶æ: niejadalny.
Uwaga: w szerszym ujêciu gatunek ten jest to¿samy z Tubaria furfuracea, która w w±skim ujêciu obejmuje egzemplarze pojawiaj±ce siê w letniej czê¶ci roku i wyrastaj±ce g³ównie na roz³o¿onych szcz±tkach ro¶linnych i ziemi.
Literatura:
- http://www.grzyby.pl
|