|
Owocnik: kapelusz średnicy 0,5-3 cm, cielistobrązowawy, bladoczerwonobrązowawy, wkrótce blaknący od brzegu. Powierzchnia często pomarszczona. Skórka cienka. Blaszki białawe, kremowe, dość szeroko rozstawione, poprzecznie połączone, u góry przyczepione. Trzon czerwonobrązowy, ku dołowi bardziej czarnobrązowy, rogowy lśniący. Wyraźne zapach czosnku, utrzymujący się także po wyschnięciu. Smak czosnku, łagodny.
Występowanie: VI-XI; w lasach liściastych i iglastych, gromadnie na butwinie iglastej lub na obumarłych, zdrewniałych szczątkach roślinnych; częsty.
Wartość: jadalny; doskonały grzyb korzenny, stosowany jako namiastka czosnku. Nadaje się do suszenia i sproszkowania.
Uwaga: możliwość pomylenia z: twardzioszek szczypiorkowy, twardzioszek czosnkowy, pępownik przenikający o zapachu gnijącej kapusty.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|