Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Twardzioszek czosnaczek - Marasmius scorodonius
Rodzina: twardzioszkowate - Marasmiaceae


Twardzioszek czosnaczek
Owocnik: kapelusz średnicy 0,5-3 cm, cielistobrązowawy, bladoczerwonobrązowawy, wkrótce blaknący od brzegu. Powierzchnia często pomarszczona. Skórka cienka. Blaszki białawe, kremowe, dość szeroko rozstawione, poprzecznie połączone, u góry przyczepione. Trzon czerwonobrązowy, ku dołowi bardziej czarnobrązowy, rogowy lśniący. Wyraźne zapach czosnku, utrzymujący się także po wyschnięciu. Smak czosnku, łagodny.

Występowanie: VI-XI; w lasach liściastych i iglastych, gromadnie na butwinie iglastej lub na obumarłych, zdrewniałych szczątkach roślinnych; częsty.

Wartość: jadalny; doskonały grzyb korzenny, stosowany jako namiastka czosnku. Nadaje się do suszenia i sproszkowania.

Uwaga: możliwość pomylenia z: twardzioszek szczypiorkowy, twardzioszek czosnkowy, pępownik przenikający o zapachu gnijącej kapusty.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"

gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las