|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-4 cm, dość zmienny w kolorze: od jasnoochrowego do ciemnobrunatnego. Powierzchnia sucha, matowa, czasem pomarszczona. Blaszki początkowo białawe, później brązowawe, dość szerokie, luźno ustawione. Trzon cienki, wysmukły, bardzo sztywny i wzniesiony, przypominający strunę gitary basowej, wielkości 8-10 x 0,1-0,2 cm, u nasady korzeniasty, koloru czarnobrunatnego. Powierzchnia sucha, matowa, filcowata. Miąższ cienki, białawy, o łagodnym smaku i silnym, czosnkowym zapachu. Zarodniki o wymiarach 7-11 x 6-8 µm, szerokoelipsoidalne (czasem prawie kuliste), gładkie. Wysyp biały.
Występowanie: (V) VIII - XI; w lasach liściastych na glebach wapiennych, zawsze w drzewostanach bukowych, sporadycznie na martwych gałęziach, zagrzebanym drewnie, korzeniach; regionalnie częsty.
Wartość: nieszkodliwy. Z powodu czosnkowego zapachu dawniej był używany jako przyprawa do potraw.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|