|
Owocnik: kapelusz średnicy 1,5-4 cm, wypukły, po dojrzeniu prawie płaski, higrofaniczny, na brzegu w stanie wilgotnym prążkowany od prześwitujących blaszek, na powierzchni lepki, gładki, jakby natłuszczony, złopomarańczowy, przy wysychaniu blednący do słomkowożółtego lub woskowego.
Trzon - 2,5-5 x 0,2-0,5 cm, walcowaty, czasem lekko wygięty lub zwężony u samej podstawy, wewnątrz pusty, na powierzchni suchy, gładki (tylko przy podstawie bywa pokryty białą grzybnią), zabarwiony tak jak kapelusz.
Miąższ - żółtawy, cienki, po przekrojeniu nie zmieniajacy barwy, bez wyraźnego smaku i zapachu.
Blaszki - bladożółtawe, czasem prawie białe, dość rzadkie, różnej długości, stosunkowo szerokie, u podstawy przyrośnięte lub lekko zbiegajace, na brzegu równe (czasem lekko faliste). Wysyp zarodników - biały.
Występowanie: VIII-XI; często gromadnie, wśród traw na łąkach, pastwiskach, polanach śródleśnych.
Uwaga: możliwość pomyłki - Hygrocybe citrina, Hygrocybe vittelina.
Czerwona lista grzybów; status Ex - wymarły lub zaginiony.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
- Ladislav Hagara - "OTTOVA ENCYKLOPEDIA HUB"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2023. Rejestr grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część XI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2015. Przegląd Przyrodniczy (2023) tom XXXIV, zeszyt 1
|