|
Owocnik: kapelusz 5-10(15) cm średnicy, szaroochrowy do miedzianobrązowawego. Brzeg krótko karbowany, obwieszony szczątkami osłony. Blaszki niełzawiące. Trzon brudnobiaławy, długo, wrzecionowato korzeniasty, ze skórkowatym, wzniesionym pierścieniem, pod pierścieniem kosmato-włókienkowaty. Charakterystyczny zapach gorzkich migdałów lub marcepanu. Smak łagodny do gorzkiego. Zar. z drobnymi brodawkami, 8,5-10,5 x 4,5-5,5 µm.
Występowanie: VII-X; w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza na pniakach i korzeniach buków, stosunkowo częsta.
Uwaga: tego gatunku nie można pomylić dzięki marcepanowemu zapachowi i pierścieniowi na trzonie.
Czerwona lista grzybów; status I - o nieokreślonym zagrożeniu
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej
|