|
Owocnik: kapelusz średnicy (3)6-12(15) cm, cielisto-ochrowo- lub gliniastobrązowawy, na brzegu jaśniejszy lub jednolicie zabarwiony, zawsze bez szczątków osłony. Blaszki za młodu bladocielisto - ochrowe, później charakterystycznej barwy kawy z mlekiem, zatokowato przyrośnięte. Ostrze wyszczerbione, niełzawiące. Trzon białawy, albo całkowicie delikatnie kosmkowaty, albo włókienkowato - łuseczkowaty i z zygzakowatym wzorkiem, już za młodu staje się pusty. U góry ze stożkowatym czopem wnikającym z kapelusza do trzonu. Wyraźny zapach rzodkiewkowaty. Smak gorzki.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych i iglastych, często pod bukami, na glebach zawierających wapń i ił; częsta.
Wartość: lekko trujący, zawiera krustulinię, która powoduje przejściowe zaburzenia żołądkowe i jelitowe, połączone z mdłościami.
Uwaga: możliwość pomylenia z włośnianką rosistą.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej
|