|
[ Cortinarius largus s. Lato ]
Owocnik: kapelusz o średnicy 3-6 cm, półkulisty, później łukowaty, w końcu płaski, brzeg mocno podwinięty, wilgotny jest lepki. suchy matowy, początkowo jasnofioletowy, potem na fioletowym tle od wierzchołka przybiera kolor szarobrązowy, uciśnięte miejsca rudobrązowe, skórka z powrastanymi promieniście włóknami. Blaszki gęste, przyrośnięte do trzonu i pofałdowane, intensywnie fioletowe, z wiekiem koloru szaroróżowofioletowego, w końcu wodnisto-cynamonowobrązowe. Trzon wyokości 3-6 cm i do 2 cm grubości, maczugowaty, w dolnej części brzuchaty, pogrubiony do 2,5 cm, u podstawy zwężony, fioletowy jak blaszki, u podstawy brązowiejący, podłużnie włóknisty; zasnówka również fioletowa. Miąższ fioletowy, na górze trzonu ciemniejszy, o łagodnym smaku i słodkawo-owocowym zapachu.
Występowanie: VIII-X; pojedynczo lub w mniejszych grupach w lasach liściastych (buk, dąb) i mieszanych, głównie na terenach pagórkowatych i nizinach.
Wartość: niejadalny.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
Publikacje:
- Zgłoszony do rejestru GRej (zaakceptowany jako Cortinarius largus s. lato)
|