|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 1-4 cm, oliwkowobr±zowy, br±zowy jak orzech laskowy do czerwonobr±zowego, pod wzglêdem zabarwienia do¶æ zmienny, wypuk³y do szeroko garbkowatego. Skórka delikatnie filcowata do drobno³useczkowatej. Blaszki za m³odu z wyra¼nym odcieniem pomarañczowym (tak¿e przypominaj±cym zorzê porann±), potem przez d³u¿szy czas cynamonowopomarañczowe. Trzon s³omkowo-, oliwkowo- do z³ocisto¿ó³tego, ze s³abo widocznymi w³ókienkami zasnówki. Mi±¿sz ¿ó³tawy. S³aby zapach rzodkwi. Smak niekiedy gorzkawy. Zarodniki eliptyczne z drobnymi brodawkami, 7-8,5 x 4-5,5 µm.
Wystêpowanie: VII-X; w lasach iglastych, rzadziej w li¶ciastych, przewa¿nie pod ¶wierkami, na kwa¶nych glebach; czêsty.
Warto¶æ: lekko truj±cy; powoduje przej¶ciowe zaburzenia trawienne. Substancje truj±ce i ich dzia³anie nie s± jeszcze dok³adnie zbadane.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|