|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-8 cm, ochrowo-, z³ocisto- lub pomarañczowobr±zowy, nawet kasztanowobr±zowy, barwa kapelusza niekiedy przypomina przyrumieniony chleb. Blaszki za m³odu ochrowe, pó¼niej cynamonowordzawe. Trzon pokryty bia³ym ¶luzem, cylindryczny lub zaostrzony. Mi±¿sz bia³awy, w dolnej czê¶ci trzonu wkrótce br±zowiej±cy. Zarodniki wysmuk³o migda³kowate, z brodawkami, 10-14 x 5,5-7 µm.
Wystêpowanie: VIII-X; w lasach iglastych, zw³aszcza w lasach sosnowych na glebach piaszczystych, niekiedy pojawiaj±cy siê masowo; miejscami czêsty.
Warto¶æ: jadalny, smaczny, do¶æ ³atwo rozpoznawalny (zwracaæ uwagê na ¶luzowaty kapelusz i trzon!), dobry grzyb domieszkowy.
Uwaga: mo¿liwo¶æ pomylenia - zas³onak ¶luzowaty.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|