Wstecz

Informacje, przedruki prasowe



Na podstawie Niezależne media

Co pozostało z kołobrzeskiej destylarni? (fragment)

Jedną z trzech najstarszych destylarni na Pomorzu była założona w 1824 roku Strand-Thistle Tafel-Aquavit, JE Hindenberg Colberg. Rodzina Hindenbergów wytwarzała w Kołobrzegu gatunkowe wódki, likiery, posiadała też warzelnie piwa. Te ostatnie mieściły się na tzw. Karlsbergu - przy skrzyżowaniu obecnych ulic 6 Dywizji Piechoty i Św. Wojciecha. Najbardziej znaną marką tej destylarni był akwawit o kłującej w uszy nazwie "Stranddistel", która nawiązywała do rośliny, z której specyfik wytwarzano. Chodzi tu o mikołajka nadmorskiego (Eryngium maritimum), który obecnie jest pod ścisłą ochroną. Ze względu na właściwości szlachetny trunek rodem z Kołobrzegu uznawany był za afrodyzjak. Należy w tym miejscu wskazać również na inne właściwości rośliny, z której u ujścia Parsęty destylowano "Stranddistel". Mikołajek posiada właściwości przeciwkaszlowe, przeciwbólowe, moczopędne, pobudza apetyt. Do dzisiaj wykorzystywany jest w homeopatii. Kołobrzeska rodzina Hindenbergów wiedziała, z czym się mierzy.

Wstecz