Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Nęczyn czerwonobrzuchy - Sphecodes gibbus (Linnaeus, 1758)

Rząd: błonkówki - Hymenoptera
Rodzina: pszczołowate - Apidae

Nęczyn czerwonobrzuchy
Nęczyn
Morfologia: Długość ciała 7-13 mm. Głowa czarna, mocno i grubo punktowana; podobnie przedplecze. Odwłok czerwony, lecz zwykle co najmniej dwa ostatnie tergity czarne.

Biologia: Czas lotu: zimujące samice już od kwietnia, osobniki z nowego pokolenia od czerwca do września. Pokarm: nektar i pyłek. Gatunek kleptopasożytniczy; larwy zjadają zapasy zgromadzone dla własnych larw przez samice smuklików - Halictus quadricinctus, Halictus sexcinctus i Halictus rubicundus.

Występowanie: Suche, otwarte, ciepłe, piaszczyste tereny, takie jak leśne drogi, wydmy, piaskownie, oraz kwietne łąki i przydroża.


Kołobrzeg: Mirocice - piaszczyste murawy na szczycie skarpy przy torach kolejowych