Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Odontomyia ornata (Meigen, 1822)

Rząd: muchówki - Diptera
Rodzina: lwinkowate - Stratiomyidae

Odontomyia ornata
Odontomyia ornata
Morfologia: Długość ciała 12-17 mm. Tarczka z dwoma grzbietami. Mucha o szerokim odwłoku z dwoma rzędami żółto-pomarańczowych plam. U samców oczy schodzą się ku sobie.
Na pierwszy rzut oka bardzo przypomina zmrużka m.in. Stratiomys potamida, lecz różni się budową czółków. Zmrużek ma wydłużony pierwszy segment czułków a pozostałe segmenty lekko odgięte na zewnątrz. U Odontomyia pierwszy segment nie jest wydłużony, nieznacznie dłuższy od segmentu 2 i 3.

Biologia: Czas lotu: czerwiec - sierpień. Pokarm: nektar. Larwy filtrują wodę wychwytując cząstki organiczne.

Występowanie: Tereny wilgotne blisko stojących zbiorników wodnych i kwietne miejsca wokół nich np. baldachowiska. Bardzo rzadka.

Czerwona lista owadów; kategoria DD - nieokreślony


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las - stawy (15.06.2016; 19.06.2017)