Pszczoła miodna - Apis mellifera (L. 1758)
Rząd: błonkówki - Hymenoptera
Rodzina: pszczołowate - Apidae
|
Pszczoły miodne zbierają nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem i w ten sposób zapylają rośliny owadopylne (np. drzewa owocowe, rzepak, itd). Rośliny, które dostarczają pszczołom surowca do produkcji miodu, są nazywane miododajnymi.
Do produktów pszczół miodnych należą m.in.: miód i wosk. Pszczoła unosi się w powietrzu dzięki pracy dwóch par skrzydeł zbudowanych z przezroczystej błony. Jedna z trzech par nóg posiada specjalne poduszki zatrzymujące pyłek.
Pszczoła ma duże znaczenie gospodarcze. Produkty wytwarzane przez pszczoły mają właściwości odżywcze i lecznicze.
Żądło pszczoły pokryte jest haczykami. Gdy dojdzie do ukłucia, pozostaje ono w ciele ofiary, a pszczoła odlatując, rozrywa swój odwłok i ginie. Dlatego pszczoła w odróżnieniu od osy żądli jeden raz.
|
|