Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Sieweczka obrożna - Charadrius hiaticula

Rodzina: siewkowate - Charadriidae

Sieweczka obrożna

Dł. ciała ok. 18-20 cm. Samiec w upierzeniu godowym ma białą głowę, szyję i spód ciała. Przód głowy (poza białym czołem) i pokrywy uszne czarne. Czarna także obroża na szyi. Wierzch głowy, grzbiet i skrzydła brązowoszare. Nogi i dziób pomarańczowe. Jedynie koniec dzioba czarny. Samica podobna do samca, ale o mniejszych czarnych plamach. Osobniki młodociane zamiast barwy czarnej mają brązowoszarą, a na szyi nie ma pełnej obroży, a jedynie półobroża.
Występuje na piaszczystych, pokrytych ubogą roślinnością brzegach mórz i rzek. Gniazdo na ziemi, zazwyczaj w pobliżu wody. W razie niebezpieczeństwa dla piskląt, rodzice symulując zranienie starają się odciągnąć od nich drapieżnika.
W Polsce nieliczny ptak gniazdowy, nieco liczniejszy na wybrzeżu. Dużo liczniejszy podczas przelotów w marcu - maju i lipcu - październiku.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Czerwona lista ptaków; VU - narażony



Kołobrzeg: Obserwowano lęgową parę w Ekoparku Wschodnim (2001 r.)
gm. Kołobrzeg: Obserwowano dwa lęgowiska na wydmach i plaży między Dźwirzynem a Grzybowem (2001 r.)
gm. Ustronie M.: Młode osobniki na plaży między Podczelem i Sianożętami (18.10.2009r.)