Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Świstun - Anas penelope

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Świstun - samiec
Świstun - samica

Wędrowny, zimuje w południowej i zachodniej Europie i południowej Azji. Przeloty III-IV i IX-XI.
W Polsce skrajnie nielicznie gniazduje na północy kraju (5-10 par), a pojedyncze pary spotykano także w innych rejonach. Zasiedla jeziora i stawy gęsto zarośnięte z oczkami czystej wody.
Chętnie występuje w stadach innych kaczek.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową

Polska Czerwona Księga Zwierząt

Czerwona lista ptaków; kategoria CR - skrajnie zagrożony

Kołobrzeg: Prawdopodobnie lęgowy w Ekoparku Wschodnim, liczny na przelotach