|
Owocnik: średnicy 1-5 cm, o regularnym kształcie pucharowatym, kielichowatym lub miseczkowatym, z krótkim lub dłuższym trzonem. Strona wewnętrzna (z warstwą rodzajną) lśniąca, cynobrowoczerwona. Strona zewnętrzna jaśniejsza, w zależności od stanu wilgotności biaława, różowa lub żółtawopomarańczowa, delikatnie filcowato - włoskowata (lupa). Konsystencja łykowato - woskowata. Zarodniki bezbarwne, podłużnie eliptyczne do cylindrycznych, gładkie, na końcach wgłębione, 33-50 x 12-14 µm.
Występowanie: II-V; w okresie topnienia śniegu; na leżących na ziemi gałązkach olszy szarej, wierzbie, klonie (w górach) i robinii; w rozproszeniu w Alpach i na pogórzu Alp, poza tym bardzo rzadka. Saprofit.
Uwaga: w Europie występują 3 gatunki z tego rodzaju, których nie można rozróżnić po wyglądzie zewnętrznym. Najbardziej znana jest czarka szkarłatna (S. coccinea), która ma zarodniki na końcach zaokrąglone.
Do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2013. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część VII. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2011. Przegląd Przyrodniczy 24(2): 3-44
|