|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-8 cm, popielatoszary do szarobrązowego, podłużnie pofałdowany. Powierzchnia naga. Szczyt czasem delikatnie łuseczkowaty. U dojrzałego owocnika cały kapelusz razem z blaszkami rozpływa się w czarną ciecz. Blaszki za młodu szare, bardzo ścieśnione, przyczepione. Trzon białawy, u dołu z gózkowatym zgrubieniem, poniżej zgrubienia trochę łuseczkowaty, czasem korzeniasty. Wysyp czarny. Zarodniki eliptyczne, gładkie, 8-10(11) x 4,5-6 µm.
Występowanie: V-XI; w lasach liściastych i mieszanych, w parkach, ogrodach, na łąkach, przydrożach, często na zagrzebanym drewnie, w kępach lub pojedynczo; częsty.
Wartość: Jadalny, ale wyłącznie młode osobniki. Trujący po spożyciu z alkoholem. Kopryna zawarta w grzybie powoduje przejściowe zaczerwienienie twarzy, uczucie gorąca, mdłości i duszności, jeśli przed zjedzeniem grzybów lub po ich zjedzeniu piło się alkohol.
Uwaga: możliwość pomylenia z czernidłakiem kołpakowatym.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|