Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Czernidłak kołpakowaty - Coprinus comatus (Mull.:Fr.) Pers.
Rodzina: czernidłakowate - Coprinaceae


Czernidłak kołpakowaty
Owocnik: kapelusz średnicy 5-12 cm, za młodu czysto biały, walcowaty, z białawymi, odstającymi łuskami. Szczyt nagi, nieco ciemniej zabarwiony. W trakcie dojrzewania kapelusz od brzegu barwi się czerwonawo, później czarniawo, w końcu zwija się ku górze i ścieka jak atrament. Blaszki białawe, później czerwonawe do czarnych, bardzo ciasno ustawione, przyczepione. Trzon biały, z wąskim, luźno osadzonym pierścieniem, trochę korzeniasty. Zapach przyjemny korzenno - grzybowy. Wysyp czarny. Zarodniki eliptyczne, gładkie, 10-15 x 6-8 µm.

Występowanie: V-XI; na nawożonych łąkach, polach, obrzeżach dróg; częsty.

Wartość: jadalny; dobry grzyb spożywczy, nadaje się także do panierowania. Spożywa się tylko zupełnie młode, zamknięte, w całości białe owocniki.

Uwaga: możliwość pomylenia z czernidłakiem pospolitym i czernidłakiem pstrym.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


Kołobrzeg: Ekopark Wschodni - pobocze ścieżki rowerowej
gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las

Czernidłak kołpakowaty