|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-12 cm, za młodu czysto biały, walcowaty, z białawymi, odstającymi łuskami. Szczyt nagi, nieco ciemniej zabarwiony. W trakcie dojrzewania kapelusz od brzegu barwi się czerwonawo, później czarniawo, w końcu zwija się ku górze i ścieka jak atrament. Blaszki białawe, później czerwonawe do czarnych, bardzo ciasno ustawione, przyczepione. Trzon biały, z wąskim, luźno osadzonym pierścieniem, trochę korzeniasty. Zapach przyjemny korzenno - grzybowy. Wysyp czarny. Zarodniki eliptyczne, gładkie, 10-15 x 6-8 µm.
Występowanie: V-XI; na nawożonych łąkach, polach, obrzeżach dróg; częsty.
Wartość: jadalny; dobry grzyb spożywczy, nadaje się także do panierowania. Spożywa się tylko zupełnie młode, zamknięte, w całości białe owocniki.
Uwaga: możliwość pomylenia z czernidłakiem pospolitym i czernidłakiem pstrym.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|