|
[ Lejkówka szarawa, lejkówka mglista ]
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 5-15 cm, szary do szarobr±zowego z charakterystycznym garbkiem. Skórka naga lub oszroniona. Blaszki białawe do kremowych, bardzo ¶ci¶nione, zbiegaj±ce. Trzon zwarty, biały do bladoszarego. Zapach i smak intensywne, słodkawo-m±czne. Wysyp biały do kremowego. Zarodniki eliptyczne, gładkie o wymiarach 5-8 x 3-4 µm.
Występowanie: IX-XI; w lasach li¶ciastych i iglastych, w dużych grupach, szeregach lub kręgach; bardzo częsta.
Warto¶ć: jadalna po wygotowaniu i odlaniu wody. Bez wygotowania może powodować zaburzenia w trawieniu. Intensywny smak nie dla każdego jest przyjemny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|