Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Gołąbek białozielonawy - Russula aeruginea Lindblad
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae


Gołąbek białozielonawy
[ Gołąbek grynszpanowy ]
Owocnik: kapelusz średnicy 5-10 cm, jaśniej lub ciemniej trawiastozielony, żółtawozielony, jednobarwny lub ku brzegowi jaśniejący, niekiedy całkowicie odbarwiony. Skórka kapelusza lśniąca. Blaszki białe, później kremowożółtawe. Trzon biały. Podstawa często rdzawoplamista. Miąższ niezmiennie biały, niezbyt ścisły. Smak łagodny do lekko ostrawego. Wysyp kremowy.

Występowanie: VII-X; w lasach liściastych i iglastych, w szczególności pod brzozami, lecz także w jednogatunkowych lasach świerkowych; częsty

Wartość: jadalny, jednak tylko jako mała domieszka do innych grzybów; zjedzony w większych ilościach, zwłaszcza na surowo, choć także normalnie przyrządzony, powoduje mdłości i wymioty.

Uwaga: możliwość pomylenia z gołąbek zielonawy, gołąbek modroróżowy, gołąbek oliwkowozielony.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


Kołobrzeg: Kołobrzeski Las