|
Owocnik: kapelusz (50)100-150 mm średnicy, duży, mięsisty, intensywnie zabarwiony krwisto lub brązowoczerwony, ochrowobrązowy, czasem z jaśniejszymi miejscami; młody półkulisty, potem płaski do lekko wklęśniętego; skórka ściągalna do połowy, wilgotna lepka, błyszcząca; brzeg tępy, z wiekiem nieco karbowany i gruzełkowaty.
Blaszki bladokremowe, kremowe; kruche, z licznymi śródblaszkami i rozwidleniami, zatokowato wycięte do wolnych, zaokrąglone przy brzegu kapelusza.
Trzon biały, z silniejszym lub słabym czerwonym nalotem; 40-100(150) x 15-40 mm, masywny, równogruby, u szczytu nieco zwężony, pełny z wiekiem watowaty, twardy, powierzchnia żyłkowana.
Miąższ o smaku łagodnym, bez zapachu; biały, niezmienny; twardy, jędrny, dość kruchy.
Występowanie: Pospolity. Owocniki wyrastają masowo od lata do jesieni, w wilgotnych, zabagnionych, lasach iglastych świerkowych i sosnowych.
Wartość: jadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|