|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-8(10) cm, żółtawoochrowy, cytrynowożółty do złocistożółtego, zielonożółtawy. Skórka naga. Brzeg na starość krótko karbowano-żłobkowany. Blaszki białe, później trochę brudnokremowe. Trzon biały, na starość trochę szarzejący. Miąższ biały, w trzonie ostatecznie lekko szarzejący, wkrótce miękkawy. Zapach obojętny. Smak łagodny do znośnie ostrego. Wysyp biały.
Występowanie: VII-XI; w lasach liściastych i iglastych, na kwaśnych glebach, masowy; bardzo częsty.
Wartość: jadalny, gdy ma łagodny smak, lecz bez szczególnych walorów smakowych. Przydatny jako domieszka. Okazów o ostrym smaku należy unikać lub przed przyrządzeniem sparzyć je.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|