|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5 cm, początkowo łukowaty, prawie płaski i w środku z garbkiem, gładki, suchy matowy, wilgotny błyszczący, lepki i śliski, zróżnicowany kolorystycznie, jasnoróżowy i intensywnie różowy lub karminowoczerwony na białym tle, czasem pośrodku żółtawy; brzeg gładki, słabo żłobiony; skórka niemal całkowicie zdzieralna.
Blaszki wąsko przyrośnięte, początkowo białawe, pod koniec okresu wegetacji jasnokremowe.
Trzon 25-55 mm wysoki, do 5-8 mm gruby, walcowaty do łagodnie maczygowatego, pełny, z delikatnymi podłużnymi żyłkami, biały, w miarę starzenia pojawiają się żółciejące plamy.
Miąższ kruchy, cienki, biały (także pod skórką), o palącym smaku i nieprzyjemnym zapachu.
Występowanie: od nizin i terenów pagórkowatych po góry, na mokradłach i torfowiskach, w podmokłych lasach iglastych, zawsze w towarzystwie brzóz, na glebach ubogich i kwaśnych.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
|