|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-10 cm, za młodu biały, na powietrzu wkrótce od środka zmieniający barwę na szarobrązową do smolistobrązowej lub oliwkowosmolistą. Brzeg długo pozostaje jasny. Skórka kapelusza tylko za młodu trochę mazista, wkrótce wysychająca, podczas suchej pogody bez połysku. Blaszki białawokremowe, długo pozostają jasne. Trzon biały, na starość ciemny jak kapelusz. Miąższ i wszystkie jeszcze białe części owocnika po przekrojeniu najpierw czerwienieją, po dłuższym czasie stają się szarobrązowe do smolistobrązowych. Smak łagodny, blaszek w trakcie życia ostrawy. Wysyp biały.
Występowanie: VII-X; w lasach liściastych i iglastych, pod bulami, dębami, sosnami, świerkami, zwłaszcza na glebach kwaśnych; dość częsty.
Wartość: niejadalny z uwagi na nieprzyjemny zapach i smak.
Uwaga: można pomylić z gołąbkiem czarniawym.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|