|
Owocnik: kapelusz średnicy 5-9(12) cm, barwy orzechowej (ochrowy, środek ciemniejszy, nawet umbra, bywa rdzawo nabiegły), półkulisty gdy młody, szybko spłaszczony i z wklęśnięciem w centrum; powierzchnia wilgotna lepka; brzeg ostry, delikatnie karbowany i promieniście-gruzełkowaty.
Blaszki kremowe, niekiedy z nielicznymi ochrowymi plamami; łamliwe, z międzyblaszkami, prawie wolne (wąsko przyrośnięte lub wolne), przy brzegu kapelusza ostre, przy trzonie zwężone i czasem rozwidlone.
Miąższ dość cienki i jędrny, kremowy (biały), niezmienny, u podstawy trzonu bywa ciemnordzawy. Zapach gorzkich migdałów. Smak ostry różnej intensywności, może być też łagodny ale niemiły.
Występowanie: latem i jesienią, w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami i bukami.
Wartość: niejadalny z uwagi na nieprzyjemny zapach i smak.
Uwaga: można pomylić z gołąbkiem śmierdzącym.
Literatura:
- http://f2.grzyby.pl
|