Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Goryczak żółciowy - Tylopilus felleus (Bull.:Fr.) P.Karst.
Rodzina: borowikowate - Boletaceae


Goryczak żółciowy
Owocnik: kapelusz średnicy 5-15 cm, beżowobrązowy do sarniobrązowego. Skórka delikatnie aksamitna. Rurki za młodu białe, później jasnoróżowe do cielistych. Trzon oliwkowożółtawy do oliwkowo-ochrowego, z grubą, ciemniejszą siatką. Miąższ niezmiennie białawy. Smak gorzki, rzadko także łagodny. Wysyp cielistoróżowy. Zarodniki podłużnie wrzecionowate, gładkie, 12-15,5 x 4-5 µm.

Występowanie: VI-X; w lasach liściastych i iglastych, w szczególności pod sosnami i świerkami; częsty. Grzyb mikoryzowy.

Uwaga: możliwość pomylenia z borowikiem szlachetnym, usiatkowanym i sosnowym, z koźlarzem babką.

Wartość: niejadalny (gorzki); przez przyrządzanie nie można go pozbawić goryczy, jednak jest nietrujący.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las
gm. Dygowo: Torfowisko Stramniczka