|
Owocnik: Kapelusze owocników zwykle pozrastane, średnicy do 150 mm, cienkie, lejkowate, spłaszczone do płaskich, młode kremowe, później barwy kawy z mlekiem, w końcu szarobrązowe do czarnych. Brzeg zawsze z białym paskiem, powierzchnia kapelusza filcowata. Filc tworzy róźnorodne wyrostki, głównie na środku kapelusza. Hymenofor kolczasty, szary do białawoszarego. Trzon długości 22-55 mm i grubości 3-10 mm, kawowobrązowy do ciemnobrązowego, filcowaty, u nasady zrośnięty z sąsiednimi trzonami. Miąższ cienki, popielatoszary, o zapachu maggi.
Zarodniki prawie kuliste, z rzadkimi, drobnymi kolcami, bezbarwne, o wymiarach 3,6-4,3 x 3,3-4 µm. Wysyp zarodników biały.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych, bardzo rzadki.
Wartość: niejadalny.
Czerwona lista grzybów; status Ex - wymarły lub zaginiony
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2023. Rejestr grzybów chronionych i zagrożonych w Polsce. Część XI. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2015. Przegląd Przyrodniczy (2023) tom XXXIV, zeszyt 1
|