|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 4-10 cm, ¿ó³toochrowy, ¿ó³tobr±zowawy lub br±zowawy z domieszk± czerwieni, w m³odo¶ci z brzegiem podwiniêtym, pó¼niej p³asko rozpostarty z ostrym brzegiem. Skórka czêsto z wro¶niêtym rysunkiem, naga, podczas wilgotnej pogody ¶luzowata, prawie ca³± mo¿na zdj±æ. Rurki chromowo¿ó³te pó¼niej oliwkowo¿ó³te, za m³odu wydzielaj±ce kropelki mlecznego p³ynu, które po zaschniêciu tworz± na porach br±zowawe plamki. Trzon bia³awy do ¿ó³tawego, od spodu br±zowawy, zawsze bez pier¶cienia, za m³odu ³zawi±cy, pó¼niej czêsto u góry kropkowany (ziarenka, st±d nazwa). Mi±¿sz bia³awo¿ó³tawy, ma przyjemny zapach i smak.
Wystêpowanie: VII-X; w lasach iglastych, pod sosnami, zw³aszcza na glebach wapiennych; miejscami czêsty.
Warto¶æ: jadalny, smaczny; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
|