|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8(12) cm, skórzastożółtawy, pomarańczowobrązowy do czerwonawego. Skórka dość jednolicie zabarwiona, podczas deszczu mazista. Rurki brudnoochrowe, później oliwkowo-żółtawe, nieco zbiegające na trzon, u dojrzałych owocników stosunkowo duże, rombowo-kanciaste i różnej głębokości. Trzon zabarwiony jak kapelusz, lekko marmurkowaty lub jednobarwny. Miąższ bladożółtawy, powoli zmieniający kolor na cielistoczerwonawy, dość łykowaty. Podczas gotowania miąższ zmienia barwę na kolor buraczkowo - fioletowy, co odstrasza przed spożywaniem. Zarodniki 7-9(11) x 3-4 µm.
Występowanie: VII-XI; w lasach iglastych, pod sosnami, przeważnie na glebach kwaśnych, częściowo rosnący kępkowato; częsty.
Wartość: jadalny, jednak z powodu łykowatego miąższu tylko młode owocniki nadają się jako domieszka do innych grzybów; dopuszczony do obrotu handlowego.
Uwaga: często rośnie w towarzystwie klejówki różowej.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|