|
Owocnik: Kapelusz szary, szaropłowy, szaroorzechowy do rudobrązowego; 30-80(100) mm średnicy; wypukły, z wiekiem spłaszczony do wklęsłego; brzeg początkowo podwinięty, potem prosty, równy lub nieco falisty; powierzchnia sucha, aksamitna, bez pręgowań.
Blaszki kremowe, z wiekiem jasnoochrowe do jasnorudych; dość gęste; uszkodzone różowieją.
Trzon jasny, początkowo biały, potem barwy kapelusza ale jaśniejszy, równogruby; łamliwy; miejsca uciśnięte różowieją; pełny, z wiekiem komorowaty.
Miąższ białawy, w przeciągu kilkunastu sekund do kilku minut od soku mlecznego przebarwia się różowo; jędrny, dość gruby w kapeluszu; zapach niemiły; smak początkowo łagodny, potem mniej lub bardziej palący. Mleczko białe, obfite u młodych egzemplarzy, na miąższu czerwienieje, oddzielone od miąższu niezmienne; w smaku łagodne, potem gorzkie i niemiłe w smaku.
Występowanie: od lata do jesieni, w grupach, w lasach bukowych i pod dębami na glebach zasadowych i gliniastych. Częsty
Wartość: niejadalny.
Literatura:
- Pavol Skubla - "Wielki atlas grzybów"
|