|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-12 cm, cielistoczerwonawy do pomarańczowoczerwonawego, pomarańczowożółtawy, z ciemniejszym, koncentrycznym strefowaniem lub ułożonymi w kręgi jamkowatymi plamkami, mało zieleniejący lub wcale niezieleniący, w środku z płytkim wgłębieniem. Skórka podczas wilgotnej pogody śluzowata, kapelusz na brzegu przez długi czas podwinięty. Blaszki barwy kapelusza, cienkie, gęste, kruche, po uszkodzeniu barwią się zielonawo (czasem dopiero po chwili), przy trzonie nieco zbiegające lub wąsko przyrośnięte. Trzon jaśniejszy od kapelusza, czerwonawożółty do łososiowożółtego, przeważnie z ciemniejszymi, jamkowatymi plamkami. Najpierw pełny, potem pusty, kruchy, dość krótki, wielkości 3-7 x 1-2,5 cm. Mleczko żywo marchwiowoczerwone, długo zachowujące ten kolor. Miąższ dość ścisły. Smak łagodny, z gorzkawym posmakiem. Zarodniki o wymiarach 7,5-9 x 6-8 µm, prawie kuliste, na powierzchni pokryte brodawkami, łączącymi się z sobą cienkimi listewkami. Wysyp kremowy.
Występowanie: VIII-X; pod sosnami, na glebach piaszczystych, jednak w szczególności na glebach wapiennych; w rozproszeniu, miejscami częsty.
Wartość: Jadalny, wyborny, nadający się zwłaszcza do panierowania i smażenia. Cierpki posmak podczas przyrządzania znika; dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - "Grzyby i ich oznaczanie"
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik",
"Grzyby - łatwe i pewne rozpoznawanie"
- Eva Dreyer, Wolfgang Dreyer "Las".
|