Mleczaj rudy - Lactarius rufus (Scop.: Fr.) Fr.
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae
|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-8(10) cm, jaśniej lub ciemniej czerwonobrązowy, niestrefowany, w środku za młodu z wystającym, później zagłębionym ostrym garbkiem (brodawką). Skórka sucha, bez połysku lub najwyżej z matowym połyskiem. Blaszki początkowo białe, później bladoczerwonoochrowe, na starość ciemniejące. Trzon przeważnie bledszy niż kapelusz, cielisty do czerwonobrązowawego. Mleczko niezmiennie białe. Smak po pewnym czasie wyraźnie ostry.
Występowanie: (VI)VIII-X; w lasach iglastych i mieszanych, zwłaszcza pod świerkami lub sosnami, masowo pojawia na kwaśnych glebach; częsty.
Wartość: niejadalny (ostry); odpowiednio spreparowany nadaje się do jedzenia, patrz mleczaj wełnianka.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|
|