|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5 cm, cielistopomarańczowy do cielistoczerwonawego, jednobarwny bez pręgowania, o dość cienkim miąższu, w śrdoku z małym, ostrym garbkiem lub bez garbka, brzeg podwinięty. Skórka w stanie wilgotnym trochę lepka. Brzeg często krótko, prześwitująco żłobkowany. Blaszki bladocieliste. Trzon w przybliżeniu zabarwiony jak kapelusz, już bardzo wcześnie staje się pusty i dlatego bardzo łamliwy. Mleczko białe, na powietrzu powoli żółknące. Smak łagodny, czasem z ostrawym lub wyraźnie gorzkim posmakiem. Wysyp białokremowy.
Występowanie: VI-X(XI); pod brzozami w wilgotnych miejscach, na torfowiskach bezpośrednio wśród torfowców, także w lasach iglastych z domieszką brzóz.
Wartość: jadalny.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- A.Skirgiełło - "Flora Polski. Grzyby (Mycota). Tom XXV".<
|