|
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 5-15 cm, pomarañczowo¿ó³tawy do pomarañczowobr±zowego, czerwonobr±zowawy, rzadziej kasztanowobr±zowy. Skórka sucha, matowa, g³adka lub pomarszczona do jamkowatej. Blaszki blado¿ó³te. Po ugnieceniu plami siê br±zowo. Trzon pomarañczowo¿ó³tawy, czê¶ciowo z br±zowymi plamkami, stosunkowo gruby, maczugowaty. Mleczko bia³e, obficie wyciekaj±ce, lepkie. Mi±¿sz bardzo ¶cis³y, prawie nie gnij±cy. Zapach ¶ledziowy, tak¿e miêsa rakowego. Smak ³agodny.
Wystêpowanie: VII-X; w lasach li¶ciastych i iglastych, pod ¶wierkami, sosnami, bukami, dêbami, na glebach wapiennych; miejscami czêsty, jednak jest gatunkiem zanikaj±cym.
Warto¶æ: jadalny; odpowiednio przyrz±dzony (pokrojony na cienkie plasterki i ostro sma¿ony na oleju) jest bardzo smaczny. Rybi zapach znika w trakcie podgrzewania. Dopuszczony do obrotu handlowego.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|