|
Owocnik: kapelusz średnicy 3-6(10) cm, cielistoszary, cielistobrązowy, często fioletowawo nabiegły, przeważnie niestrefowany. Za młodu często z małą brodawką, później trochę wgłębiony. Skórka podczas deszczu mazista. Blaszki białawe do cielistych, lecz później także cielistoochrowe. Trzon w trochę bledszym odcieniu barwy kapelusza, u góry z wąską, białawo odcinającą się strefą. Mleczko białe, po wyschnięciu szare do oliwkowoszarego. Smak natychmiast bardzo ostry.
Występowanie: VIII-X; pod brzozami w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza na torfowiskach, na kwaśnych glebach torfowych, także bezpośrednio wśród torfowców; miejscami częsty.
Uwaga: możliwość pomylenia z mleczajem pachnącym, z zapachem wiórków kokosowych.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|