Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Mleczaj świerkowy - Lactarius deterrimus Gröger
Rodzina: gołąbkowate - Russulaceae


Mleczaj świerkowy
Owocnik: kapelusz średnicy 4-10 cm, pomarańczowoczerwonawy do łososiowego, na starość z dużym udziałem zieleni, delikatnie koncentrycznie strefowany lub niestrefowany. Skórka w stanie wilgotnym mazista. Blaszki pomarańczowożółtawe do łososiowych. Trzon pomarańczowy, zwykle bez jamek. Mleczko marchwiowoczerwone, po około 15 minutach winnoczerwone, po kilku godzinach zielone. Miąższ niezbyt ścisły, po przekrojeniu wszędzie szybko zmieniający kolor na winnoczerwony. Smak gorzkawy. Zarodniki 7,5-10(12) x 6-7,5 µm.

Występowanie: VIII-X; pod świerkami, bez szczególnych wymagań glebowych; najczęstrzy z mleczajów z czerwonym mleczkiem.

Wartość: jadalny, jednak z powodu zawartości substancji gorzkich mniej cenny niż mleczaj rydz; dopuszczony do obrotu handlowego.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M.: Kołobrzeski Las - częsty