|
Owocnik: kapelusz średnicy 4-10 cm, cielistoróżowy, ciemniej, koncentrycznie strefowany. Skórka w stanie wilgotnym trochę mazista. Brzeg długo pozostaje podwinięty i kosmato-wełnisto obwieszony. Blaszki białe do bladokremowych. Trzon biały lub bladoróżowy. Mleczko niezmiennie białe. Smak bardzo ostry.
Występowanie: VIII-X; pod brzozami w lasach i parkach, na kwaśnych glebach piaszczystych i gliniastych; dość częsty.
Wartość: niejadalny (ostry); zawiera żywice o ostrym smaku, które po zjedzeniu owocników bez wstępnego przygotowania powodują mdłości, wymioty i biegunkę. Po pozbawieniu ostrego smaku przez kilkakrotne moczenie w wodzie i obgotowanie można owocniki zasolić, ukisić lub włożyć do octu z przyprawami korzennymi.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|