Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Podgrzybek z³otawy - Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel.
Rodzina: borowikowate - Boletaceae


Podgrzybek z³otawy
[ Podgrzybek z³otopory ]
Owocnik: kapelusz ¶rednicy 3-7 cm, w bardzo ró¿nych odcieniach br±zowych, czêsto z domieszk± odcieni oliwkowych, ¿ó³tych lub czerwonawych, w miejscach nadgryzionych lub w pêkniêciach barwi±cy siê ró¿owoczerwono. Skórka delikatnie aksamitna, czêsto poletkowato pêkaj±ca. Rurki ¿ó³tawe, po dojrzeniu bardziej oliwkowe, po ugnieceniu siniej±ce. Trzon ca³kowicie lub tylko w dolnej czê¶ci mniej lub bardziej intensywnie czerwonawo nabieg³y, u samej góry ¿ó³ty. Powierzchnia drobno kosmkowata do pod³u¿nie w³ókienkowatej. Mi±¿sz blado¿ó³tawy, po przekrojeniu trochê siniej±cy, wkrótce staje siê miêkkawy i szybko ple¶nieje. Smak kwaskowaty.

Wystêpowanie: VII-XI; w lasach li¶ciastych i iglastych, rozpowszechniony; czêsty.

Warto¶æ: jadalny; kwaskowaty smak nie ka¿demu odpowiada; dopuszczony do obrotu handlowego.

Uwaga: mo¿liwo¶æ pomylenia: podgrzybek zaj±czek, podgrzybek obciêtozarodnikowy, podgrzybek czerwonawy.

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"


gm. Ustronie M.: Ko³obrzeski Las