|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-6 cm, beżowobrązowawy, przeważnie bez większego udziału koloru czerwonego. Skórka w pęknięciach bezbarwna, miejsca nadgryzione nie przybierają barwy czerwonawej. Rurki brudnożółtawe do żółtozielonawych, po ugnieceniu siniejące. Trzon żółtawy, później coraz bardziej brązowiejący, w środku lub w górnej części z mało zwracającą uwagę czerwonawą strefą lub zupełnie bez odcieni czerwonych. Miąższ brudnożółtawy, za młodu w środkowej części czerwonawy, po przekrojeniu siniejący, wkrótce staje się miękkawy. Smak obojętny, nie kwaskowaty. Zarodniki 12-16 x 5-6 µm.
Występowanie: VI-IX; w lasach liściastych i mieszanych, zwłaszcza pod dębami; miejscami nierzadki.
Wartość: jadalny.
Uwaga: możliwość pomylenia: podgrzybek złotawy, podgrzybek zajączek.
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|