|
Owocnik: kapelusz wysokości 4-12 cm, początkowo szarobeżowy, później przeważnie ciemnooliwkowobrązowy do czarniawego, charakterystycznie ostrostożkowaty, choć także okrągławy lub owalny. Płonne krawędzie jamek przeważnie ułożone w równoległe żeberka. Trzon białawy do ochrowożółtawego, otrębiasty.
Występowanie: III-V; w lasach liściastych i iglastych, w lasach łęgowych, parkach i ogrodach, w ostatnich czasach także licznie na ściółce z kory.
Wartość: jadalny, bardzo smaczny i aromatyczny. Wartość spożywcza co najmniej dorównująca wartości smardza jadalnego.
Uwaga: do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.
Objęty częściową ochroną gatunkową
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|