Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]


Smardz stożkowaty - Morchella conica (Pers.)
Rodzina: smardzowate - Morchellaceae


Smardz stożkowaty
Owocnik: kapelusz wysokości 4-12 cm, początkowo szarobeżowy, później przeważnie ciemnooliwkowobrązowy do czarniawego, charakterystycznie ostrostożkowaty, choć także okrągławy lub owalny. Płonne krawędzie jamek przeważnie ułożone w równoległe żeberka. Trzon białawy do ochrowożółtawego, otrębiasty.

Występowanie: III-V; w lasach liściastych i iglastych, w lasach łęgowych, parkach i ogrodach, w ostatnich czasach także licznie na ściółce z kory.

Wartość: jadalny, bardzo smaczny i aromatyczny. Wartość spożywcza co najmniej dorównująca wartości smardza jadalnego.

Uwaga: do 30.09.2014 r. objęty był ścisłą ochroną gatunkową.

Objęty częściową ochroną gatunkową

Czerwona lista grzybów; status R - rzadki

Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"

Kołobrzeg: Mirocice (maj 2011 r. P.Paulus)