Soplówka jeżowata - Hericium erinaceus (Bull.) Pers.
Rodzina: soplówkowate - Hericiaceae
|
Owocnik: Owocnik początkowo białawy, żółknący i ochrowobrązowy z wiekiem; 100-200 mm średnicy, w zarysie kulisty lub kulistawy, nie rozgałęziony, bokiem przyrośnięty do podłoża, jego powierzchnia pokryta długimi do 40(60) mm, zwieszającymi się kolcami. Miąższ białawy, zwarty; zapach i smak łagodne.
Występowanie: Owocniki wyrastają w okresie od sierpnia do grudnia na żywych lub/i zamierających drzewach liściastych lub ich martwym drewnie, głównie na buku i dębie.
Uwaga: Jest powszechnie wykorzystywana w medycynie azjatyckiej. Wyekstrahowane z niej substancje bioaktywne mają działanie przeciwnowotworowe, jak również mogą mieć istotne znaczenie przy łagodzeniu objawów i skutków chorób Parkinsona i Alzheimera.
Objęty ścisłą ochroną gatunkową
Czerwona lista grzybów; status E - wymierający
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
- Pavol Skubla - "Wielki Atras Grzybów"
|
|