|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-5 cm, jasnobeżowy do oliwkowoochrowego, z ciemniejszymi, promienistymi włókienkami, początkowo miejscami, później całkowicie czerwieniejący, w końcu prawie wszędzie czerwonobrązowawy. W środku z zaokrąglonym garbkiem. Blaszki za młodu szarobiałe. Trzon białawy, na starość czerwieniejący, trochę włókienkowaty. Miąższ białawy, nieco czerwieniejący. Zapach słodkawo-owocowy, przypominający zapach kwiatów gruszy lub kokoryczy, często równocześnie kilkuskładnikowy. Zarodniki gładkie, 7,5-11 x 5,5-7 µm.
Występowanie: VIII-X; w lasach liściastych i iglastych, pod bukami, świerkami, na glebach wapiennych; miejscami nierzadki.
Wartość: trujący.
Uwaga: możliwość pomylenia strzępiak kokoryczowy
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|