|
Owocnik: kapelusz 3-15 cm średnicy biały do ochrowożółtego, o stosunkowo grubym miąższu. Skórka sucha, rozrywająca się na dość duże, przylegające, ciemniejące łuski. Blaszki białe, później ochrowożółtawe, zbiegające, z ostrzem grubo piłkowanym. Trzon białawy do brązowawego, z łuskowo porozrywaną powierzchnią. Miąższ biały, w dolnej części trzonu brązowawy, łykowato-elastyczny. Zapach balsamu peruwiańskiego, podobny do zapachu fermentujących owoców; wysyp biały;
Występowanie: V-X; na martwym drewnie iglastym, pniakach, leżących pniach, podkładach kolejowych, słupach, zwłaszcza na sośnie i modrzewiu; częsty, od połowy lata do późnej jesieni; na drewnie liściastym, w szczególności buków i brzóz. Porasta w kępkach, rzadziej pojedynczo.
Uwaga: gatunek wytwarzający owocniki szczególnie w suche lata;
Wartość: saprofit, powoduje brunatną zgniliznę drewna;
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
|