Twardziak muszlowy - Panus conchatus (Bull.) Fr.
Rodzina: żagwiowate - Polyporaceae
|
Owocnik: kapelusz 4-10 cm średnicy. W barwie fioletoworóżowawobrązowawy do żółtawo-brązowawego. Powierzchnia gładka, skórzasta, naga lub niekiedy może być promieniście łuskowata. Blaszki gęste, zbiegające na trzon. Brzeg blaszki gładki. W barwie blado kremowe, różowawe do różowobrązowawych. Mogą być biało oprószone. Trzon długości od 10 do 30 mm. Grubości od 5 do 20 mm. Masywny, zazwyczaj boczny. W kolorze kapelusza. Pełny. Mocno tkwiący w substracie i zrośnięty z trzonami innych owocników. Miąższ koloru białego. Twardy, skórzasty i zwarty. Niezmienny w wyniku przekrojenia, bądź uciskania. Gorzki w smaku. Zapach mało wyczuwalny, nie jest anyżowy. Wysyp biały.
Występowanie: od połowy lata do późnej jesieni; na drewnie liściastym, w szczególności buków i brzóz. Porasta w kępkach, rzadziej pojedynczo.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
|
gm. Kołobrzeg: | Las koło Starego Miasta; las nadmorski N od Grzybowa (tt 24.11.2016) |
gm. Ustronie M.: | Kołobrzeski Las oddz. 47i (18.02.2015) |
|