|
Owocnik: kapelusz średnicy 2-8 cm, z drobnymi, częściowo odstającymi łuseczkami barwy brązowej do czarniawej, na białawym tle. Skórka sucha. Przeważnie z pępkiem. Blaszki białe do kremowych, na starość żółknące, bardzo ścieśnione, zbiegające, z ostrzem drobno piłkowanym. Trzon białawy do żółtawego, z ciemniejszymi, przylegającymi łuseczkami. Miąższ biały, trochę żółknący, łykowato-elastyczny. Wysyp biały, nieamyloidalny. Zar. eliptyczne, gładkie, 6-7,5 x 3-3,5 µm.
Występowanie: IV-X; na obumarłym drewnie liściastym, zwłaszcza wierzby i buka. W wieloowocnikowych grupach i kępkach. Saprofit, wywołuje białą zgniliznę drewna; częsty.
Uwaga: możliwość pomylenia: większy, o podobnym zapachu, twardziak łuskowany.
Czerwona lista grzybów; status R - rzadki
Literatura:
- Ewald Gerhardt - "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik"
Publikacje:
- Kujawa A., Gierczyk B. 2007. Rejestr gatunków grzybów chronionych i zagrożonych. Część II. Wykaz gatunków przyjętych do rejestru w roku 2006. Przegląd Przyrodniczy 18(3-4): 3-70
|