Wstecz

Wstecz ][ Katalog ][ Dalej ]

Głowienka - Aythya ferina

Rodzina: kaczkowate - Anatidae

Głowienka - samiec
Głowienka - samica

Długość ciała: 42-49 cm. Jedna z najliczniejszych lęgowych kaczek. Kaczor wyróżnia się popielatym ubarwieniem z brązową głową oraz czarną piersią i kuprem. Samica bardziej brązowawa. Dziób czarny z niebieskawą przepaską. Wędrowna. Przylot: III-IV, odlot: X-XI. Chętnie przebywa na otwartej wodzie, często w towarzystwie czernicy.

Jest ptakiem łownym.
Okresy polowań: Rozp. MŚ z dnia 16 marca 2005 r.
- od 15 sierpnia do 21 grudnia.



Kołobrzeg: Lęgowy w Ekoparku Wschodnim, zimujący w estuarium Parsęty
gm. Siemyśl: Jezioro Kamienica